Δωρεάν φωτογραφίες στο Pixabay


To Pixabay.com είναι μία ιστοσελίδα που μπορείτε να αναζητήσετε και να κατεβάσετε δωρεάν φωτογραφίες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα Blog ή Site που διαχειρίζεστε ή για την προώθηση ενός προϊόντος προς πώληση. Τις φωτογραφίες τις έχουν ανεβάσει στο Pixabay άνθρωποι από όλο τον κόσμο και τις διαθέτουν δωρεάν.
Δε χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας φωτογράφος για να ανεβάσει φωτογραφίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφεί στην ιστοσελίδα και να γίνει αποδεκτή η φωτογραφία.
Η έγκριση μίας φωτογραφία που ανέβασε ένα μέλος στο Pixabay, γίνεται σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση γίνεται αξιολόγηση από την κοινότητα (τα υπόλοιπα μέλη) και αν πάρει περισσότερες θετικές ψήφους από ό,τι αρνητικές, περνάει στη δεύτερη φάση. Στην πρώτη αυτή φάση, το μέλος που κάνει την αξιολόγηση, βλέπει μόνο τη φωτογραφία, χωρίς να γνωρίζει σε ποιον ανήκει. Επίσης η βαρύτητα της αξιολόγησης διαφέρει για κάθε μέλος που την κάνει. Συγκεκριμένα όσο περισσότερο συμπίπτει η ψήφος του (θετική ή αρνητική) με το τελικό αποτέλεσμα, τόσο αυξάνεται και η αξιοπιστία του μέλους και επομένως η βαρύτητα της ψήφου του για τις επόμενες αξιολογήσεις.
Στη δεύτερη φάση γίνεται αξιολόγηση από το ίδιο το Pixabay και την ομάδα του. Αν η φωτογραφία περάσει και τη δεύτερη φάση, τότε δημοσιεύεται και εμφανίζεται στην αναζήτηση, για να τη δει και να την κατεβάσει ένας χρήστης.
Μία φωτογραφία για να καταφέρει να περάσει και από τις δύο φάσεις, πρέπει να είναι πολύ καλή. Καταρχάς πρέπει να μην έχει "θόρυβο", να μην είναι θολή, να έχει ζωηρά χρώματα, να είναι στημένη σωστά κ.λ.π
Επίσης πρέπει να έχει συγκεκριμένο θέμα. Τεχνικά, πρέπει η μία της πλευρά να είναι τουλάχιστον 3000 pixels
Για έναν αρχάριο, δεν είναι και πολύ εύκολο να τα πετύχει όλα αυτά αλλά όσο καλύτερη είναι η κάμερα, τόσο ευκολότερο γίνεται. Από την άλλη, ένας έμπειρος, μπορεί και με ένα κινητό μέτριας κάμερας να τραβήξει μία τέλεια φωτογραφία.
Ο βαθμός αυστηρότητας της διαδικασίας αξιολόγησης μίας φωτογραφίας πλησιάζει αυτόν του Shutterstock.com
Ένας νέο μέλος έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει προς αξιολόγηση 10 φωτογραφίες σε ένα διάστημα 10 ημερών. Όταν περάσει το δεκαήμερο, μπορεί να ανεβάσει άλλες 10. Αν όμως κάποια φωτογραφία του ή περισσότερες είναι πολύ καλές, τότε μπορεί να ανεβάσει προς αξιολόγηση ακόμα μία ή περισσότερες, επιπλέον των 10. Επίσης το όριο των 10, μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον σε 25 ή σε 50, αν το μέλος ανεβάζει πολύ καλές φωτογραφίες.
Γιατί όμως κάποιος να θέλει να διαθέσει δωρεάν τις φωτογραφίες του; Κάποιοι το κάνουν γιατί θέλουν απλά μία αναγνώριση, κάποιοι γιατί θέλουν να προσφέρουν. Άλλοι όμως, και κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι, το κάνουν για τον παρακάτω λόγο.
Το κάθε μέλος συνδέει ένα λογαριασμό Paypal στο προφίλ του. Έτσι δίπλα από το όνομα του μέλους υπάρχει ένα link που γράφει "Coffee", και είναι το γνωστό Donate του Paypal. Πατώντας σε αυτό το link, ο χρήστης που κατεβάζει τη φωτογραφία, αν θέλει, κάνει μία δωρεά στο μέλος. Η δωρεά αυτή ξεκινάει από 1 ευρώ αλλά μπορεί να είναι όση θέλει ο χρήστης.
Στατιστικά οι περισσότεροι δεν πατάνε στο "Coffee" αλλά, στατιστικά πάλι, αν ένα μέλος έχει στο χαρτοφυλάκιό του πολλές φωτογραφίες (π.χ. 1000), οι πιθανότητες για καφέδες αυξάνονται πολύ.
Αν ένα μέλος δεν ορίσει μία διεύθυνση email για να δέχεται δωρεές Paypal, τότε ο χρήστης, όταν πατήσει στο "Coffee" του μέλους, στην ουσία θα προσφέρει στο Pixabay και όχι στο μέλος που ανέβασε τη φωτογραφία.
Υπάρχουν 2 βασικά μειονεκτήματα σε σχέση με το Shutterstock.
Το πρώτο είναι ότι το σύστημα της αξιολόγησης από την κοινότητα, όσο σωστά σχεδιασμένο και να είναι, δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Έχει συμβεί, μία πολύ καλή φωτογραφία να απορριφθεί στην πρώτη φάση, το μέλος που την ανέβασε να το αναφέρει στο Forum (υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και η ομάδα του Pixabay να παρακάμψει την πρώτη φάση και να δεχτεί τελικά τη φωτογραφία. Δεν μπαίνουν όμως όλοι στη διαδιακασία να κάνουν αντίστοιχη αναφορά στο Forum.
Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι δε δίνεται, από την ομάδα του Pixabay, συγκεκριμμένη εξήγηση για τον λόγο της απόρριψης μίας φωτογραφίας κατά τη δεύτερη φάση (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές).



Σχόλια