Κόλπα για να μην ξεχνάμε


Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόζουμε καθημερινά, για να θυμόμαστε σημαντικά πράγματα που έχουμε να κάνουμε αλλά και για την αποστήθιση π.χ. της λίστας με τα ψώνια του σουπερμάρκετ.
Θα αναφέρω εδώ κάποια παραδείγματα:

Παράδειγμα για να μην ξεχνάμε:
Έχω βάλει στο τραπέζι της κουζίνας τρία τάπερ με φαγητό που μόλις έφερα από τη μητέρα μου και είναι πολύ ζεστά για να τα βάλω στο ψυγείο. Η ώρα είναι 22.00 το βράδυ και θέλω να θυμηθώ να τα βάλω στο ψυγείο πριν πάω για ύπνο (κατά τις 01.00), που θα έχουν κρυώσει κάπως. Αν το ξεχάσω, τότε μπορεί το φαγητό να αλλοιωθεί και δεν το θέλουμε αυτό.
Λύση: Βάζω κάτι πάνω στο κρεββάτι μου που δεν έχει νόημα να είναι εκεί, π.χ. βάζω ένα ποτήρι ή μία σακούλα. Όταν αργότερα πάω να κοιμηθώ, θα δω το αντικείμενο αυτό και θα αναρωτηθώ γιατί είναι εκεί.
Και τότε θα θυμηθώ ότι δεν έχω βάλει τα τάπερ στο ψυγείο.
Η φράση κλειδί εδώ είναι: "δεν έχει νόημα να είναι εκεί". Κάνουμε δηλαδή κάτι παράλογο που μόλις το αντιληφθούμε μετά, θα μας "συνδέσει" με κάτι που θέλουμε να θυμηθούμε.
Θέλω ας πούμε να θυμηθώ να ξυριστώ το πρωί, γι' αυτό βάζω από το προηγούμενο βράδυ την οδοντόπαστα στην κουζίνα, ώστε να την ψάξω. Ή θέλω να θυμηθώ να κλείσω τα παντζούρια φεύγοντας το πρωί, οπότε βάζω από την προηγούμενη ημέρα, τα κλειδιά μου σε ένα συρτάρι, αντί για τη συνηθισμένη τους θέση (επάνω στο τραπεζάκι το χολ). Το πρωί μόλις δω ότι λείπουν τα κλειδιά από το τραπεζάκι, θα πάω να κλείσω τα παντζούρια.

Παράδειγμα για την αποστήθιση:
Θέλω να ψωνίσω:
πατάτες, τυρί, κιμά, ψωμί, αβγά, ζάχαρη
Μπορώ να φτιάξω μία λέξη ή φράση με τα αρχικά των λέξεων. Επειδή με τις παραπάνω λέξεις είναι δύσκολο (αφού υπάρχει μόνο ένα φωνήεν στα αρχικά), μπορώ να φτιάξω μία φράση που κάθε λέξη της να έχει τα ίδια αρχικά με τις παραπάνω λέξεις
π.χ : το ποτάμι κυλάει αργά, ψήσε ζαργάνες.
ή : ψάχνω το ζεστό κουτί που άνοιξα.
Τα μνημονικά αυτά τεχνάσματα είναι πολύ χρήσιμα, ιδιαίτερα αν είμαστε ξεχασιάρηδες.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, πιο εξελιγμένοι, για να αποστηθίζουμε π.χ. τα χαρτιά της τράπουλας που έχουν περάσει, αλλά για την καθημερινότητα δεν είναι τόσο απαραίτητοι 

Σχόλια